Borda Guiu | El paradís dels formatges
16326
blog_post-template-default,single,single-blog_post,postid-16326,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

El paradís dels formatges

29 ag. El paradís dels formatges

L’Alt Urgell és una de les zones formatgeres per excel·lència, la seva orografia i la climatologia han fet que històricament hi hagi hagut quantitat d’explotacions bovines que han fet possible una gran tradició d’elaboració de productes làctics a la comarca, principalment formatges.

De fet, existeix fins i tot la Denominació d’Origen Protegida de l’Alt Urgell i la Cerdanya, que va néixer a principis del segle passat a partir de la necessitat de reestructuració agrària provocada per la fil·loxera, que va fer que augmentés el nombre de pastures.

La pasta és de color crema o marfil, de textura tendra i cremosa, d’aroma dolç i penetrant, gust franc, suau, agradable i molt característic. L’escorça natural és de color marró clar i es presenta en peces de forma cilíndrica. En l’elaboració dels formatges s’utilitzen llet de vaca pasteuritzada recollida diàriament, quall animal, ferments làctics i clorur de sodi. Es posa a madurar en caves durant un mínim de 45 dies, procés que li dóna la cremositat, consistència i cos característics.

El formatge es comercialitza per peces senceres a formatgeries i botigues especialitzades de tota Catalunya.