Borda Guiu | Perseguits pels nazis
16380
blog_post-template-default,single,single-blog_post,postid-16380,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

Perseguits pels nazis

02 febr. Perseguits pels nazis

Milers de jueus van haver d’exiliar-se marxant de la persecució dels Nazis. Els primers evadits arribaren a Espanya entre 1939 i 1940 creuant sense dificultats per les duanes. Entre juny de 1940 i desembre de 1942, coincidint amb la persecució per part de la França de Vichy, és quan es produeix l’onada més important d’evadits jueus, la majoria famílies.
Al 1944 els que creuaran els Pirineus seran joves i infants que havien estat amagats a França. Per tal de fer més segura i ràpida la seva fugida, s’organitzà una estructura de suport basada en les xarxes d’evasió tutelades pels serveis secrets aliats i organitzacions de resistència jueva. En el pas clandestí dels Pirineus s’integraren nombrosos guies catalans i el Principat d’Andorra hi tingué un destacat protagonisme. Moltes de les rutes per les que passaven aquestes cadenes d’evasió són prop de la Borda Guiu, La Diputació de Lleida té una sèrie de rutes turístiques per visitar-les i traslladar-se a aquells temps tant convulsos.